De horror die blaasontstekingen heet: wat te doen, hoe te vermijden?

670px-Treat-a-Urinary-Tract-Infection-Step-1

Toen ik in het middelbaar zat was het om de twee maanden wel prijs. Een halve week krom en dubbel van de pijn, constant antibiotica in mijn lijf. Gezond was anders. Ondertussen heb ik al een dik jaar geen blaasontsteking meer gehad. Benieuwd hoe ik het gedaan heb? Met mijn tips en tricks huppel je voortaan ontstekingsvrij door het leven.

Wat is het?

Blaasontsteking is een urineweginfectie die meestal veroorzaakt wordt door bacteriën. Het komt vaker voor bij vrouwen, omdat hun urinebuis aanzienlijk korter is. Zeker de helft van de vrouwen maakte ten minste een keer in haar leven een blaasontsteking mee.

Symptomen

Je kent het wel: om de vijf minuten naar het toilet moeten lopen, maar niet kunnen plassen van de pijn, het branderige gevoel, troebele urine met soms wat bloed in. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar dit zijn de voornaamste.

Hoe vermijd je het?

1 Cranberrysap

Echt waar, dit is een godendrankje. Sinds ik dit dagelijks drink, heb ik amper nog blaasontstekingen gehad. De smaak is niet om over naar huis te schrijven, maar doe er een scheutje fruitsap bij en het wordt zowaar lekker.

Je hebt ze ook in pilvariant, maar het sap is nu eenmaal een pak goedkoper.

2 Drink voldoende water

670px-Treat-a-Urinary-Tract-Infection-Step-7

Met cranberrysap alleen red je het natuurlijk niet. Ook water is belangrijk om een ontsteking uit de weg te gaan. Anderhalve liter water op een dag is een minimum. Je mag natuurlijk ook andere dingen drinken, maar water zuivert je lichaam het best.

3 Leegplassen

Plas altijd je blaas leeg. Restjes urine durven al eens voor problemen zorgen. Een goeie plashouding is daarbij belangrijk. Plaats je beide voeten stevig op de grond en leun wat voorover.

4 Hou het niet op

Nu niet, nooit niet! Vroeger zat ik het vaak genoeg gebeuren. Meisjes vonden het toilet vies en hielden vervolgens een volledige dag hun plas op. Dit is echter dodelijk voor je blaas! Ga voldoende plassen en zorg ervoor dat je leegplast. Hoe langer je wacht hoe meer de bacteriën de kans krijgen om zich te nestelen in je blaas.

5 Geen te strakke jeans/ ondergoed

670px-Treat-a-Urinary-Tract-Infection-Step-18

Geloof het of niet , maar van een strakke skinny wordt je blaas niet blij. Zorg voor kleding die ademt en kies bij voorkeur voor katoenen ondergoed.

6 Goede hygiëne is essentieel

Veeg altijd van voor naar achter. Anders kunnen er darmbacteriën in je urinebuis terechtkomen en dat wil natuurlijk niemand. Was na de sanitaire stop ook altijd je handen.

7 Ongeparfumeerde zeep

Was je vagina nooit met geparfumeerde zeep! Wil je toch iets van zeep gebruiken ga dan voor de ongeparfumeerde variant zoals Lactacyd. Gewoon water werkt trouwens ook prima.

8 Ga na seks altijd plassen

670px-Treat-a-Urinary-Tract-Infection-Step-11

Tijdens het vrijen kunnen er bepaalde bacteriën in je urinebuis terechtkomen. Het plassen zorgt ervoor dat alle bacteriën weggespoeld worden. Ook al moet je dus eigenlijk niet plassen, doe het toch maar. Je blaas zal je dankbaar zijn.

Dit waren mijn 8 tips en tricks om een blaasontsteking te slim af te zijn. Hopelijk heb je er wat van opgestoken.

Heb jij soms blaasontstekingen?

Liefs

Birgit x

Advertenties

6 thoughts on “De horror die blaasontstekingen heet: wat te doen, hoe te vermijden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s